Garabit Viadukt

  • bilde av Garabit Viadukt
  • bilde av Garabit Viadukt
  • bilde av Garabit Viadukt
Orginalt navnViaduc de Garabit
StedAuvergne-Rhône-Alpes, Frankrike
KrysserTruyere River
StatusI bruk
Åpnet1885
ArkitektGustave Eiffel
FunksjonJernbanebro
BrotypeBuebro
Lengde565 m
Høyde122 m
Hovedspenn165 m
Antall spenn10
Se broen på kart

Garabit Viadukt befinner seg i Syd Frankrike og krysser elven Truyère. Broen er konstruert av Gustave Eiffel mannen som bygget Eiffeltårnet i Paris, han er også kjent for sin ingerniørarbeid innen brobygging, han har blant annet konstruert jernbanebroen Maria Pia broen i Porto i Portugal.
Staten ønsket å føre en jernbanelinje over en stor kløft ved Loubaresse. Det ville bli for dyrt å bygge jernbanen rundt elven. Eiffel fikk oppgaven med å konstruere broen, dette var en stor utfordring. Det var et stort spenn og broen måtte være høy for at jernbanen skulle kjøre i samme nivå. Man måtte også ta hensyn til vind og temperatur i området. Byggingen av broen startet i 1882 og åpnet i 1885.
Da Garabit Viadukt sto ferdig var den verdens høyeste bro. Det første toget som passerte broen, var et lokomotiv med 22 vogner. Det hadde en vekt på ca. 400 tonn. Da toget kjørte over broen, ga den bærende buen seg 8 millimeter. Dette var helt nøyaktig det som Eiffel hadde beregnet på forhånd. Broen er i bruk idag.