Maria Pia Broen

  • bilde av Maria Pia Broen
  • bilde av Maria Pia Broen
  • bilde av Maria Pia Broen
  • bilde av Maria Pia Broen
  • bilde av Maria Pia Broen
Orginalt navnPonte Maria Pia
StedPorto, Porto, Portugal
KrysserRiver Douro
StatusIkke i bruk
Åpnet1877
ArkitektGustave Alexandre Eiffel
FunksjonJernbanebro
BrotypeBuebro
Lengde563 m
Høyde60 m
Hovedspenn160 m
Bredde6 m
Se broen på kart

Ponte Maria Pia krysser elven Douro som befinner seg i byen Porto i Portugal. Broen ble åpnet i 1877 av kongen av Portugal og er er oppkalt etter dronningen Maria Pia som levde fra 1847 til 1911. Broen er 563 meter lang og har et spenn på 160 meter. Maria Pia broen var verdens største buebro frem til Garabit Viadukt åpnet i 1884.
Gustave Alexandre Eiffel fikk oppgaven med å konstruerte broen. Han er mest kjent for Eiffeltårnet, men var også en dyktig bro ingeniør.
Byggingen av broen startet i 1876. Han brukte en ny teknikk som gjorde at broen ble raskere ferdig. Byggingen startet med å bygge buen fra hver side uten støtte nedenfra. Så bygget et tårn på hver side av elven som ble brukt til støtte for buen. Det ble festet midlertidige vaiere i fjellet, som gikk via tårnet til buen. Etter hvert som buen vokste ble det satt opp flere vaiere som holdt buen oppe. Da buen var ferdig stod den av seg selv, og vaierne ble demontert. Denne teknikken blir brukt i dag på mange broer.Samtidig som buen ble større, ble brobanen bygget ut fra hver side. Denne teknikken brukte Eiffel da han bygget Garabit Viadukt.
Maria Pia broen har blitt brukt som jernbanebro helt frem til 1991 da overtok St John broen.