Millau Viadukt

  • bilde av Millau Viadukt
  • bilde av Millau Viadukt
  • bilde av Millau Viadukt
  • bilde av Millau Viadukt
Orginalt navnLe Viaduc de Millau
StedMillau, Occitanie, Frankrike
KrysserTarn River
StatusI bruk
Åpnet2004
ArkitektNorman Foster
FunksjonVeibro
BrotypeSkråstagsbro
ÅDT 200812796 kjøretøyer
Lengde2 460 m
Høyde343 m
Seilingshøyde270 m
Hovedspenn342 m
Bredde32 m
Antall spenn8
Se broen på kart

Millau-broen er en skråstagsbro som befinner seg i Syd-Frankrike. Broen går over Millau dalen og elven Tarn.
Millau Viadukt er tegnet av arkitekten Norman Foster. Han har tegnet flere andre kjente byggverk, blant annet Millenium Bridge i London.
Millau-broen er som er 2460 meter lang og hovedspennet er 342 meter. Den har 7 pilarer og broen er 343 meter på det høyeste. Den er 19 meter høyere enn Eiffeltårnet.
Broen er blitt en turistattraksjon, og byen Millau er har økt sin turisme.

Byggingen av broen
Før broen ble bygget, gikk veien gjennom byen nedi dalen. Dette skapte mye gjennomtrafikk og var en av grunnene til at broen ble bygget. Broen er en del av motorveien A75 og raskeste forbindelsen mellom Paris og Middelhavet.
Byggingen av broen startet i 2001, og den åpnet i slutten av 2004.
På det meste var det 500 mennesker i arbeid under byggingen. Det ble opprettet en egen sementfabrikk. Det var 9 byggeplasser; en for hver pilar og der broen startet og sluttet. De 7 pilarene av betong ble bygget først. De bygget 4 meter om dagen, og det ble brukt glideforskaling. Da de 7 pilarene var ferdig, ble det satt opp midlertidige pilarer mellom de 7 pilarene, slik at det skulle gå å skyve ut brobanen fra hver side. Da de to brobanene møttes på midten, ble tårnene montert oppå pilarene og deretter ble vaierne festet. Det ble satt opp rekkverk som var like høye som en lastebil. Dette gjorde at vinden gikk over broen.
Rett før man man kjører over broen, er det en avkjørsel til en fin utsiktsplass hvor man kan se broen. Under broen er det bygget et museum for broen.